Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

De klok tikt door

De winterperiode is inmiddels weer achter ons...

‘Je leert nu echt mens te worden’

Paul Dirkse trad in juni 2016 aan als wethouder...

Ontbijten met ouderen

Om 7 uur ’s ochtends stonden sommige derdeklassers...

Leerlingactiviteiten maart-mei 2017

Een overzicht van de leerlingactiviteiten voor...

Yinka Adekoya

Ambitieus, slim, leergierig, een aardige jongen,...

Sumoworstelen met leraren en de benen harsen van de gymnastiekdocent

Je zou  bijna denken dat dit een grap is,...

Burgerschap

Ook op het Stedelijk heerste verkiezingskoorts....

'Ik heb vooral geleerd om kritisch te denken'

Lucie Runia, eindexamen 2009    Ze...

Uitslag poll ‘Papier of digitaal?’

In de vorige editie van ProParentibus vroegen...

Herfst

De bladeren vallen niet alleen, ze liggen al als...

-- Oproepen en mededelingen --

 

 

Burgerschap

Ook op het Stedelijk heerste verkiezingskoorts. De hele school is voorzien van posters, vlaggetjes en ballonnen van politieke partijen. Op weg naar de koffie word ik aangeschoten door twee leerlingen uit klas 5, die me beiden proberen te overtuigen waarom ik juist op hun partij moet stemmen. 

 

Ithaka en de angst voor het vreemde

In mijn boekenkast op school staat op de bovenste plank het boekje Where on earth is Ithaka? Het is een studie van de bekende Leidse oud-burgemeester Cees Goekoop over de geografische positionering van het Griekse eiland waar het koninkrijk van  Odysseus gevestigd was.

Plus geeft meer

“Ik zit niet meer in de plusklas mam,” zegt mijn zoon (groep 7). Ik kijk hem verbaasd aan. Heb ik iets gemist? In zijn resultaten is niets veranderd.

Omnia mutantur, nihil interit

Geen enkel ding in dit heelal, geloof me, gaat teloor,
maar alles wisselt en vernieuwt.

 

Jongens

Een chaotisch bureau, moeite hebben met plannen en vooral maken van huiswerk. Spullen kwijt raken; van schriften tot gymschoenen. Druk in de klas, steeds maar weer rommelend met agenda’s en pennen. Ogenschijnlijk ongeïnteresseerd en onverschillig. Herkenbaar? Of slechts een cliché?

 

Zoals de ouden zongen: wortels en vleugels

 

Zwei Dinge sollen Kinder von ihren Eltern bekommen: Wurzeln und Flügel.

 

Dit citaat wordt vaak aan Johann Wolfgang von Goethe toegeschreven, maar tot op heden is niemand erin geslaagd die woorden in zijn werk terug te vinden.

 

Vertrek

U heeft vast in de krant gelezen dat er een vacature is voor een rector op Socrates. Ten grondslag hieraan ligt mijn vertrek van het Stedelijk Gymnasium Leiden per 1 augustus 2015. Een wel heel indirecte manier om je vertrek aan te kondigen. Vandaar dit schrijven.

Ik ga met pensioen omdat ik nog een aantal dingen wil doen die ik nu niet kan combineren met de vrij absorberende taak als rector die ik nu al vanaf 1997 uitvoer. 

Maximum bereikt?

Leiden 1613. De heer en mevrouw Van Rijn hebben grote plannen met hun zoontje. Hij is nog maar zeven jaar als zijn ouders hem opgeven bij een van de voorlopers van het Stedelijk Gymnasium, de Latijnse school aan de Lokhorststraat 16. De kleine Rembrandt heeft het er niet gemakkelijk.  Alle lessen worden in het Latijn gegeven. Ook onderling is Latijn de spreektaal en de scholieren moeten hun examens afleggen in deze zelfs in die tijd al niet zeer levende taal. Toch loopt het goed af met onze jonge held. Op zijn vijftiende schrijft hij zich in aan de Universiteit. Van studeren komt overigens niet veel terecht. Maar daarom niet getreurd. Door de inschrijving heeft hij wel recht op belastingvrij bier en wijn en voorkomt hij een dienstplicht als stadswacht. 

Column

'Het is mogelijk ons bestaan te vergelijken met een gepluimd zaadje dat gedragen door de grillige lentewind doelloos rondzweeft voor het toeval het terecht doet komen op een onverschillige aarde. Maar terzelfder tijd is het mogelijk om het bestaan van het toeval volledig te ontkennen. Wat gebeurd is, is duidelijk gebeurd, en wat nog niet gebeurd is, is duidelijk nog niet gebeurd. Met andere woorden, wij leven van moment tot moment, ingeklemd tussen het ‘alles’ achter ons en het ‘niets’ voor ons. Hetgeen betekent dat er geen ruimte is voor toeval. In feite is het verschil tussen beide zienswijzen echter niet bijzonder groot. Zoals dat bij de meeste tegenstrijdige zienswijzen het geval is, staat dezelfde soep gewoon bekend onder twee namen.’ Met dank aan Haruki Murakami in zijn boek ‘De jacht op het verloren schaap