Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

De nieuwbouw van Socrates

Gepubliceerd op 03-07-2016

Hoe bevalt die eigenlijk?

 

Het is al bijna niet meer voor te stellen dat Socrates niet altijd zo groot was als nu. 

Vooral voor (ouders van) eerste- en tweedeklassers, die het oude gebouw eigenlijk nooit echt hebben meegemaakt, zal het moeilijk zijn daar een beeld bij te krijgen. Ondertussen is het alweer anderhalf jaar later en is iedereen helemaal gewend aan de nieuwbouw. Een goed moment om eens te onderzoeken hoe het nieuwe gedeelte eigenlijk bevalt.

 

Luchtig, koel en licht 
Om u even te helpen herinneren: de school hield op na wat nu de 101 tot 104 lokalen zijn, de aula was de helft zo groot, mede omdat daar ook nog twee lokalen meer in zaten en de receptie en ingang waren aan de andere kant van de school, waar de nieuwe BINAS-lokalen zich nu bevinden. Na een beetje rondvragen kom ik erachter dat er gemixte gevoelens zijn over de uitbouw. Een veel genoemd pluspunt is natuurlijk dat de school een stuk ruimer is geworden. Je zit minder dicht op elkaar en de hele school oogt, in de woorden van een van de geïnterviewden, “luchtig, koel en licht”. 

Die nieuwe ruimte is voor anderen echter juist een nadeel. De school is niet meer het kleine knusse schooltje dat het eerst was, terwijl vooral sommige ouderejaars juist bewust hiervoor gekozen hadden. Als je iets of iemand kwijt bent, ben je niet meer zeker dat je het kan vinden door alleen even een klein rondje te lopen, en vooral als je te laat bent, moet je plotseling veel verder lopen als je aan de andere kant van de school les hebt.

 

Boven werken, beneden chillen
Er zijn veel plekken bij gekomen waar je tijdens pauzes of tussenuren kan zitten. Zo is er voor het nieuwe muzieklokaal een tribune gebouwd, die behalve heel praktisch bij optredens, ook nog eens een hele gezellige pauzeplek is. Daarnaast is er in de gang die het oude en het nieuwe gedeelte met elkaar verbindt een hele rij tafels met stoelen geplaatst, waar je zowel kan werken als relaxen.

“Maar de nieuwe zitruimte is eigenlijk plaatsvervangend,” aldus een vierdeklasser. Dit is een irritatiepuntje dat je, vooral van de leerlingen, wel veel hoort. Hoewel er namelijk beneden veel meer zitplekken zijn bijgekomen, mag je de oude zitplekken boven niet meer gebruiken, tenzij je ze gebruikt om aan huiswerk te werken of te leren. De regel ‘Boven werken, beneden chillen’ is tegenwoordig namelijk van kracht. Hierdoor verschuift de massa zich eigenlijk gewoon, is het grote aantal nieuwe zitplekken nog steeds niet genoeg en zijn er heel wat mensen die dagelijks op de grond zitten.

 

Nieuwe lokalen en een bibliotheek
Maar laten we vooral niet vergeten om naar de, toch wel erg grote, pluspunten te kijken. Zo hebben we een mooie, nieuwe bibliotheek gekregen, iets dat we voorheen nog niet hadden. Ook zijn er twee nieuwe BINAS-lokalen bijgekomen en, zoals ik eerder noemde, is er bij het nieuwe muzieklokaal ook een podium inclusief tribune. Maar het grootste pluspunt is toch wel die ruimte, de openheid en gewoon hoe mooi het er allemaal uitziet. Op een paar correctiepuntjes na kunnen we de vraag ‘Hoe bevalt de nieuwbouw?’ dus zeker met ‘goed’ beantwoorden! 

 

Tekst: Lidewij Muurling